donderdag 1 april 2010

JAM EN GELEI MAKEN.

Hoofdbestanddeelen voor jam en gelei zijn vruchten en sui-
ker. De groote hoeveelheid suiker (± 3/4 van het gewicht der
schoongemaakte vruchten aan suiker) is noodig om bederf tegen
te gaan.
Onder gelei verstaat men alleen het vruchtensap met suiker
ingekookt tot een strooperige massa; bij jam of marmelade ge-
bruikt men ook het vruchtvleesch of zelfs de schil.
Gebruik bij voorkeur steeds gave vruchten; in elk geval moe-
ten aangestoken deelen zorgvuldig verwijderd worden. Zet sap-
rijke vruchten b.v. bessen, aardbeien e.d., alleen met suiker op,
stevige b.v. applelen, pruimen, met, behalve de suiker, een klein
beetje water. Breng de vruchten of het vruchtensap in een
gesloten wijde pan, met dikken bodem, met de suiker (en even-
tueel wat water) zachtjes aan de kook; neem het deksel eraf
en laat de jam of gelei af en toe roerende tot de vereischte dikte
inkoken. Deze is op 2 manieren te bepalen:
1e. laat een druppel jam of gelei vallen op een koud bord;
deze mag wanneer hij wat bekoeld is, bij keeren en draaien van
het bord niet meer uitvloeien;
2e. laat een druppel vallen in een kopje koud water; deze
moet direct naar den bodem zakken en mag niet direct uit-
vloeien als hij in het water valt. Neem vóór zulk een proef de
pan van het vuur, om te voorkomen, dat de massa inmiddels
misschien te dik zou worden.
Verwijder tenslotte het schuim, dat zich bovenop verzameld
heeft. Voeg desverkiezende wat citroensap toe en giet de jam
in de (evenals de steriliseerflesschen) schoon gemaakte jam-
potten. Zet deze, om springen te voorkomen, op een houten
plank of een treeft.
Sluit de potten met perkamentpapier, dat even vochtig ge-
maakt is of met het bijpassende (eveneens goed schoon ge-
maakte) schroefdeksel. Plak een etiket met den naam van de
jam op den pot. Bewaar de jam op een koele droge plaats. Heeft
men geen zeer droge bewaarplaats dan verdient het aanbeve-
ling de jam of gelei vóór het sluiten der potten te bedekken
met een dun laagje gesmolten paraffine of een dun stuk pa-
pier, gedrenkt in brandewijn.
Tegenwoordig zijn ook preparaten in den handel, zooals
Opekta en Pen-jel, die jam en gelei vlug de vereischte dikte
geven ook zonder langdurig inkoken. Bij het gebruik hiervan
zal men goed doen zich stipt te houden aan de erbij gegeven
gebruiksaanwijzing.