vrijdag 2 april 2010

INMAAK

De gewoonte om vóór het winterseizoen groote hoeveelheden
groenten en vruchten in te maken is, althans in de groote steden,
in de laatste jaren sterk verminderd. oorzaken hiervan zijn:
1°. verbetering en grootere omvang van de conservenindustrie,
die tegenwoordig alle mogelijke soorten groenten en fruit
van goede kwaliteit, ook tegen betrekkelijk lagen prijs, kant
en klaar in blik levert;
2°. de nieuwe kweekmethoden, waardoor verschillende groen-
ten~ en fruitsoorten, ook buiten den natuurlijken oogsttijd
verkrijgbaar zijn (kassen);
3°. de kleine ruimte in vele moderne stadswoningen, waardoor
èn het bewerken der inmaak in dikwijls zeer kleine keu-
kens èn het opbergen, veel moeilijkheden oplevert.
Buiten is de situatie dikwijls eenigszins anders, aangezien de
behuizing daar meestentijds ruimer is en men ook niet zelden
groote hoeveelheden groenten en fruit uit eigen tuin beschik-
baar heeft: teveel om direct te gebruiken, zoodat inmaken ervan
de aangewezen weg is.
Een kleine voorraad inmaak, hetzij zelf gemaakt of klaar
gekocht, zal in iedere huishouding van pas komen: ter afwisse-
ling, voor onverwachte gasten of voor het gemak bij drukke
werkzaamheden. Dat bij velen "eigen" inmaak de voorkeur
heeft, door wat fijneren en speciaal gewenschten smaak (jam´s
b.v.) is zeer begrijpelijk. De huisvrouw dient echter ook hier
zeer de matigheid te betrachten, immers: alle geconserveerde
groenten en vruchten staan (of ze zelf ingemaakt zijn of niet)
in voedingswaarde ten achter bij de versche. Zij zal verstandig
doen, goed te overwegen of inmaken voor haar de moeite loont,
of tijd en kosten eraan besteed (vooral als er materiaal voor
aangeschft moet worden en veel brandstof noodig is), hun
rente opleveren. Inmaken kan nuttig zijn; maar, zoo ergens, dan
geldt zeker hier: "Bezint eer gij begint!"
Bedenk tenslotte, dat uiterste zindelijkheid en nauwkeurig-
heid noodzakelijk zijn om de inmaak te doen slagen.