368. Abrikozenmoes met vanillevla.
200 gr. gedroogde abrikozen.
een dun stukje gewassen citroenschil (zonder wit!)
± 40 gr. suiker.
100 gr. biscuits (bij voorkeur Boudoirs=lange vingers).
1/2 L. melk..............[
1 ei.....................[
30 gr. suiker............[..voor de vla.
20 gr. maïzena...........[
1 pakje vanillesuiker....[
of 1/2 stokje vanille....[
Was de abrikozen, zet ze een dag te voren in de week.
Bereid een gewone vanillevla (zie recept 364); laat deze be-
koelen. Kook de geweekte abrikozen zachtjes gaar in het
weekwater met de citroenschil (± 10 min.); neem ze uit het
vocht en wrijf ze door een paardeharen zeef; vermeng ze
met de suiker (naar smaak) en verdun het moes als het wat
stijf is met een gedeelte van het abrikozennat. Leg de koekjes
in de vlaschaal, giet er het moes (warm) over uit, opdat de
koekjes er goed in weken en leg hierover de vanillevla.
N.B. Men kan ook de biscuits laten vervallen. Ook ander
vruchtenmoes, gestoofde vruchten of rabarber kunnen op
deze wijze met vanillevla worden gecombineerd. Fijner,
maar ook duurder, wordt het gerecht (misschien eens voor
een feestelijke gelegenheid?), wanneer men de vanillevla
vervangt door slagroom, waardoor wat gezeefde poeder-
suiker wordt geroerd en, zuinigheidshalve, ook een stijf
geklopt eiwit.