zaterdag 3 april 2010

417. Cake.

125 gr. bloem.
25 gr. maïzena.
150 gr. boter
125 gr. suiker.
1 theelepel bakpoeder.
2 eieren.
wat geraspte (gewassen) citroenschil, merg uit 1/4 vanille
stokje of 1 pakje vanillesuiker.
± 2 gr. zout.

Roer boter en suiker tot room (zie recept 408), voeg het
zout en het smaakje toe; meng er een voor een de eieren door
tot weer een volkomen gelijkmatige massa is ontstaan. Meng
bloem, maïzena en bakpoeder dooreen en voeg deze door een
zeef bij gedeelten toe. Het deeg moet tenslotte goed stevig zijn;
doe het over in een met boter besmeerde en met een mengsel
van bloem en gezeefde poedersuiker bestrooide vorm. Bak de
cake in een niet te warme oven lichtbruin en gaar ± 1 à 1 1/4
uur. (Controleer door inprikken of ze gaar is, zie voorgaande
recept). Stort ze op een treefje en laat ze bekoelen.

N.B. Door hetzelfde deeg in kleine vormpjes te doen, kan
men ook kleine cakes maken; deze zijn eerder gaar (± 1/2
uur). Open tijdens het bakken de oven zo min mogelijk;
daar de cake gemakkelijk inzakt. Indien echter noodzakelijk,
open de oven dan slechts een kiertje en sluit hem voorzichtig,
opdat geen koude luchtstroom over het gebak strijkt.