372. Caramelvla.
3/4 L. melk.
1 groot ei.
125 gr. suiker
30 gr. maïzena.
Brand 100 gr. van de suiker tot caramel; ga hiervoor als
volgt te werk: doe de suiker in een stevige, diepe (giet~)
ijzeren pan (de vleespan b.v.) en verhit ze hierin (niet
te fel), zolang tot het een bruine stroperige massa is ge-
worden. Pas op, dat de suiker niet te lang of te fel verhit
wordt; (ze mag tijdens het branden niet gaan schuimen); ze
wordt dan bitter en kan bovendien schiften van de erbij te
voegen melk veroorzaken. Breng de melk in een omgespoel-
de pan aan de kook en giet de kokende melk langzaam en
voorzichtig onder voortdurend roeren bij de caramel. In
het begin schuimt de melk zeer sterk (vandaar dat vooral
een diepe pan nodig is) maar bij doorschenken houdt
dit vanzelf op. Laat de hard geworden caramel geheel in
de melk oplossen die dan bruin van kleur is geworden en
een caramelsmaak heeft gekregen. Splits het ei in dooier en
wit. Roer de overgehouden suiker goed door de dooier en
roer hier ook de maïzena door. Wordt dit mengsel wat
stijf verdun het dan met een heel klein beetje koude
melk of water. Wrijf er alle klontjes uit en voeg er, goed
roerende, een gedeelte van de hete caramelmelk bij. Giet
dan het mengsel in de pan met de rest van de caramelmelk en
laat de vla onder goed roeren even doorkoken. Klop het
eiwit zeer stijf, meng er daarna eerst een paar lepels van
de warme vla doorheen (om schiften te voorkomen) en
schep het er dan luchtig door. Laat de vla bekoelen (pas
op voor een vel!) en doe ze over in de vlaschaal. Presen-
teer er droge wafeltjes of biscuits bij.