zaterdag 3 april 2010

GEBAK EN SNOEPERIJEN

Uit de aard der zaak is aan deze gerechten slechts een
kleine plaats in deze collectie ingeruimd. Immers: gebak en snoe-
perij zijn, hoewel de laatste jaren meer en meer ingeburgerd.
toch enigszins luxe-artikelen en bovendien wordt voor het met
succes zelf vervaardigen meestal een zekere handigheid ver-
eist, die de beginnende in de kookkunst zich nog eigen moet
maken. De huisvrouw moet niet uit het oog verliezen, dat zij
zich hier feitelijk op het terrein van de bakker of banketbakker
begeeft en zich wel degelijk afvragen of de tijd en de kosten,
die zij aan dit werk besteedt, het nog wel de moeite waard
maken.
Hiermede wordt niet gezegd, dat een eigen gebakken cake
of zelf gemaakte koekjes niet hun speciale bekoring hebben;
daarom worden hier, naast enkele recepten waarvoor geen kolenoven
nodig is, dus die nog eens gemakkelijker te bereiden zijn, ook
een beperkt aantal niet al te lastige gebakrecepten gegeven.
Een belangrijk punt voor het gelukken van gebak is, dat
men een goede oven heeft, die men ook "kent", d.w.z.: iedere
oven stelt speciale eisen: in het algemeen moet hij b.v. voor-
verwarmd worden (gemiddeld 7 min), maar bij de ene soort
zal kortere tijd voldoende zijn, een andere heeft langere no-
dig; de een zal vlug getemperd moeten worden, een ander niet,
enz. Men zal verstandig doen, zich bij het gebruiken van de
oven, speciaal in de eerste tijd, stipt te houden aan de voor-
schriften, die de leverancier erbij verstrekt.