zondag 4 april 2010

369. Citroenrijst met vanillevla.
(Riz-glacé).

200 gr. rijst.....[
200 gr. suiker....[
2 citroenen.......[..voor de rijst.
± 2 gr. zout......[
1/2 L. melk.......[

1 ei...................[
30 gr.suiker...........[
20 gr. maïzena.........[..voor de vla.
1 pakje vanillesuiker..[
of 1/2 vanillestokje...[

Was de rijst zorgvuldig, tot er helder water afkomt.
Zet ze op met ruim 3 X zoveel water als rijst (± 6 1/2 d.L.),
het zout en de gewassen schil van 1 citroen (zonder wit!:
laat ze gaar koken (± 20 min.), maar zorg dat ze nog
vochtig is. Roer er het uitgeperste sap van de 2 citroenen
en de suiker voorzichtig door, zonder de rijstkorrels te bre-
ken; neem er de citroenschil uit en giet de massa, die dan
zeer slap moet zijn, over in een vlaschaal; laat ze bekoelen
en tevens wat opstijven. Bereid de vanillevla op de bekende
manier (zie recept 364) en bedek hiermee, nadat ze koud
geworden is, de citroenrijst.

N.B. Men kan de rijst ook iets stijver maken (met wat
minder water opzetten) en dan als pudding presenteren,
met vanillesaus erbij (zie recept 316). Smakelijker is het
echter als vla, dus minder stijf.