404. Sneeuwballen (± 10 stuks).
1 d.L. water.
± 1 gr. zout.
65 gr. bloem.
25 gr. boter.
25 gr. krenten.
2 kleine eieren.
wat poedersuiker.
een pan met frituurvet (zie noot van recept 88).
Was de krenten in lauw water, laat ze goed uitlekken.
Breng het water met het zout en de boter aan de kook, doe er
de bloem in en roer krachtig tot de massa geheel van de kanten
der pan loslaat en als een bal aan de lepel blijft kleven. Neem
de pan van het vuur, roer stuk voor stuk de eieren door het
deeg (het tweede niet, voordat het eerste met het deeg samen
een volkomen gelijkmatig mengsel heeft gevormd) en tenslotte
de krenten. Verdeel het ddeg in 10 ongeveer gelijke hoeveel-
heden. Maak het frituurvet zo heet, dat er damp begint af te
komen, zet het dan even af en laat er zodra het niet meer
dampt, met 2 even in het vet gedompelde lepels enige, wat
bijgevormde, hoeveelheden van het deeg vlug inglijden (± 5
tegelijk). Zet de pan weer op een zacht vuur en laat de sneeuw-
ballen eerst uitzetten en daarna gaar en lichtbruin bakken (7 à
10 min.). indien nodig later op een wat feller vuur. Neem ze
met een schuimspaan of croquetlepel uit het vet, laat ze even
uitlekken op ongelijmd (b.v. grauw) papier en stuif er als ze
koud zijn, door een zeef wat poedersuiker overheen.
N:B: Rijzen de sneeuwballen niet, geef er dan mer een pun-
tig mesje een paar sneetjes in.