INMAAK IN FLESSCHEN. (steriliseeren).
Deze methode, in de wandeling ook "Wecken" genoemd,
naar een bekend merk der hiervoor te gebruiken flesschen enz.,
berust op het feit, dat bacteriën, die het bederf veroorzaken,
door verhitting worden gedood, terwijl binnendringen van
nieuwe voorkomen wordt door luchtdichte afsluiting.
Het benoodigde materiaal hiervoor bestaat uit: inmaakglazen,
of ~flesschen met bijpassende deksels, gummiringen en beugels
of knippen om de sluiting tijdelijk te bevestigen, een inmaakke-
tel of groote pan met daarin passende treef, waarin een aantal
flesschen tegelijk gekookt kan worden en bij voorkeur een in
den ketel passende thermometer. De randen der flesschen en
deksels moeten geheel gaaf zijn, evenals de ringen, daar hier-
van het al of niet gelukken der inmaak kan afhangen. Er be-
staan verschillende merken van deze inmaakglazen in aller-
hande grootten en vormen; in het algemeen is het practisch om
vruchten in kleinere (wijde) flesschen in te maken, daar hier-
van gewoonlijk niet zooveel tegelijk noodig is als van groente.
Flesschen, deksels en ringen moeten om te beginnen altijd
zeer zorgvuldig schoon gemaakt worden; kook de ringen hier-
toe ± 20 min. in water uit, niewe ringen ± 1 uur in water
met wat soda erin tot de sterke lucht eraf is; (spoel deze flink
na).
Ook de flesschen en deksels kunne uitgekookt worden: opzet-
ten in een groote pan met koud water (een oude doek of
treefje op den bodem), aan de kook brengen en ± 15 min.
zachtjes laten koken; òf, indien men dit te bewerkelijk vindt,
kan men flesschen en deksels ook goed wasschen in kokend
heet zeepsop, waarin flink wat soda, vervolgens naspoelen in
schoon heet water en afdrogen; de flesschen worden alleen van
buiten gedroogd on omgekeerd weggezet op een schoonen
doek; de deksels en uitgekookte ringen worden tusschen een
schoonen doek gelegd.
Na het vullen (zie volgende recepten), waarbij men de fles-
schen als ze met heete groenten gevuld worden, liefst op een
plank of treef zet, worden de randen nogmaals goed afgeveegd,
de ringen erop gelegd, daarop weer de deksels, welke laatste
men tijdelijk vastklemt met de beugels of knippen. De flesschen
worden in den ketel geplaatst op het treefje, vervolgens vult
men den ketel met zooveel lauw water, dat dit tot even onder
den sluitrand van de flesschen komt (of zooveel als anders
voor het systeem wordt aangegeven), sluit hem en brengt
(voor groenten) alles aan de kook; daarna laat men de fles-
schen 1 1/2 à 2 uur zachtjes doorkoken. Vruchten verhit men
slechts tot 80° ~90° C. gedurende ± 1/2 uur (pasteuriseeren),
daar ze anders te zacht worden en te veel smaak en geur ver-
liezen.
Laat de flesschen, indien de ketel niet direct weer gebruikt
behoeft te worden, in het water bekoelen, om knappen door
plotselinge afkoeling te voorkomen. Neem de beugels er pas
af als de flesschen geheel bekoeld zijn en controleer of de dek-
sels goed vastzitten. Mocht dit niet het geval zijn, kook de
flesschen dan nogmaals ± 1/2 uur op. Bewaar de inmaak op
een luchtige droge donkere plaats en controleer de deksels van
tijd tot tijd.
Voor het gebruik opent men de flesschen door aan het lipje
van den gummiring, denzen tusschen flesch en deksel uit te
trekken.
Hier volgen verschillende recepten voor het steriliseeren der
meest gebruikelijke groenten en vruchten, doch ook alle moge-
lijke, hier nier speciaal genoemde soorten, kunnen aan de hand
van deze voorbeelden op gelijke wijze worden ingemaakt. Ge-
bruik steeds volkomen versche groenten en vruchten van goede
kwaliteit.