vrijdag 2 april 2010

453. Inmaak in gekurkte flesschen, zonder verhitting,
o.a. postelein, rabarber, kruisbessen.


Bovengenoemde groenten en vruchten kunnen ook in ge-
wone flesschen met vrij wijden hals en kurksluiting worden
ingemaakt, zonder daarop volgende verhitting; waarschijnlijk
heeft dit zijn oorzaak in het zeer scherpe plantenzuur, dat scha-
delijk werkt op de ontwikkeling der bacteriën. Vanzelfsprekend
mag dus aan de kruisbessen en rabarber geen suiker worden
toegevoegd. Men maakt de flesschen evenals de steriliseer-
flesschen grondig schoon, borstelt de kurken met water af en
kookt ze 20 min. uit.
Postelein wordt goed uitgezocht, worteltjes eraf gebroken,
gewasschen tot er helder water afkomt en met het aanhangende
water gaar gekookt. De flesschen worden zoo stevig mogelijk
met de groente gevuld, aangevuld met zooveel kooknat, dat de
postelein onder staat en bovenop 1 theelepel zout. Sluit de fles-
schen met de kurken, duw deze er goed stevig in en doop het
boveneinde der flesch (nadt deze wat bekoeld is) en dus
ook de kurk in gesmolten lak, om de flesch luchtdicht af te sluit-
ten; mochten na één maal lakken nog gaatjes in de lak geko-
men zijn, herhaal het dan.
Van rabarber wordt op de gewone wijze moes gekookt (zie
recept 272) zonder suiker; hiermede vult men de goed schoon-
gemaakte flesschen en sluit deze als bij postelein.
Kruisbessen worden schoon gemaakt (kroontjes en steeltjes
eraf plukken), goed gewasschen, overgoten met kokend water
en daarna dadelijk in de flesschen gedaan. Men giet er koud
gekookt water op en sluit de flesschen als voren beschreven.