zondag 4 april 2010

377. Rijstpudding of rijstrand met gestoofde vruchten.

150 à 200 gr. rijst (afhankelijk van de.......[
grootte van de vorm)..........................[
3/4 à 1 L. melk...............................[..voor de
± 2 gr. zout..................................[..rijstebrij
80 gr. suiker.................................[
1 pakje vanillesuiker of 1/2 vanillestokje....[

150 à 200 gr. gedroogde vruchten..............[
een dun stukje gewassen citroenschil..........[
(zonder 2 wit!)...............................[..voor de
wat citroensap................................[..vruchten
± 30 gr. suiker...............................[
± 5 gr. aardappelsago of ~meel................[

Was de vruchten goed en zet ze een dag van tevoren
met water in de week, zó dat ze onder staan. Bereid er de
volgende dag op de bekende wijze compôte van (zie recep-
ten 265, 266, 267). Maak op de gewone manier rijstebrij
met vanille (zie recept 320), roer er de suiker doorheen en
doe de pap in de met koud water omgespoelde rijstrand
of puddingvorm. Laat ze bekoelen, stort ze, als ze goed stijf
is, op een puddingschotel of bord en leg er de gestoofde
vruchten middenin, (bij de rand), of er omheen (bij een
pudding).
N.B. Wil men het gerecht eenvoudiger maken, dan kan
de vorm in plaats van met rijstebrij ook met gewone droge
rijst (zie recept 317) gevuld worden. In plaats van ge-
droogde, kan men ook verse vruchten gebruiken.